Naast het voorkomen van zwangerschappen kan contraceptie ook om andere medische redenen gebruikt worden. Sommige contraceptiva helpen je bijvoorbeeld om je cyclus te regelen en kunnen er zelfs voor zorgen dat je het aantal menstruaties per jaar vermindert.

Minder vaak menstrueren

Als je hormonale contraceptie gebruikt, hoef je niet iedere maand te menstrueren. Klik op de opties hiernaast voor meer info over de verschillende contraceptiva die het aantal menstruaties per jaar verlaagt naar 0, 2+, 4 of ~13 per jaar.

Contraceptieve methodes

Er zijn drie hoofdgroepen binnen de contraceptie: barrièremethodes, intra-uteriene methodes en hormonale methodes. Wanneer je het meest geschikte contraceptivum voor jou uitkiest, zijn er verschillende zaken om over na te denken, zoals: hoe effectief het is, de mogelijke bijwerkingen, levensstijl, persoonlijke voorkeuren, plannen voor toekomstige zwangerschappen en eventuele ziektes die je hebt/medicatie die je neemt. Klik op de verschillende contraceptiegroepen hieronder om te begrijpen hoe elke methode werkt. Indien je meer wil weten over de manier waarop hormonale methodes jouw menstruatie en vruchtbaarheid beïnvloeden, klik hier.

Hoe hormonale contraceptiva jouw menstruatie beïnvloeden

Hormonale contraceptiva bevatten óf alleen progestageen, óf een combinatie van de hormonen oestrogeen en progestageen. Alle hormonale contraceptiva hebben een invloed je menstruatiecyclus en je vruchtbaarheid, maar er zijn verschillen in de manier waarop dit gebeurt, afhankelijk van de methode waartoe ze behoren.

pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google +