Heb jij je ooit afgevraagd waarom we iedere maand moeten menstrueren? Iedere maand komt je eicel, als het niet bevrucht wordt, los, samen met het baarmoederslijmvlies. Meestal op de onhandigste momenten, of niet soms?

Hoe menstruatie werkt

Iedere maand vinden cyclische veranderingen plaats in de eierstok en baarmoeder, ter voorbereiding van een zwangerschap. Aan het begin van iedere maandelijkse cyclus is het baarmoederslijmvlies dun. Daarna bouwt het zich op gedurende de maand en dan, als de bevruchting niet plaatsvindt, wordt het grootste gedeelte van de slijmvlieslaag uitgescheiden in de vorm van  een menstruatie.

Deze veranderingen worden veroorzaakt door de volgende hormonen: oestrogeen, progesteron, het follikelstimulerend hormoon (FSH)  en het luteïniserend hormoon (LH).

Elk hormoon heeft een verschillende rol in de cyclus:

  • FSH zorgt ervoor dat een eicel in een eierstok tot rijping  komt en stimuleert het vrijkomen van oestrogeen
  • Oestrogeen schakelt de productie van FSH uit zodat slechts één eicel tot rijping komt iedere cyclus en stimuleert het vrijkomen van LH
  • LH zorgt voor het vrijkomen van de gerijpte eicel uit de eierstok (ovulatie of eisprong)
  • Progesteron onderhoudt het baarmoederslijmvlies. Tijdens de menstruatie is het progesteronpeil laag

 

Zoals je kunt zien komen deze schommelingen niet meer voor als vrouwen de pil nemen. Dat betekent dat de eicel zich niet ontwikkelt, er geen eisprong plaatsvindt en er weinig opbouw van het baarmoederslijmvies is.

menstrual cycles compared normal vs on the pill
Maar als die cyclische schommelingen er niet zijn, waarom menstrueren vrouwen dan als zij de contraceptieve pil nemen?

De “menstruatie” die plaatsvindt tijdens het nemen van hormonale contraceptiva heet eigenlijk onttrekkings-bloeding. Deze bloeding wordt veroorzaakt door een verandering in de dosering van hormonen in het contraceptivum. Dit kan gebeuren tijdens de placeboweek van een 28-daagse pil, tijdens de week van iedere maand waarin een pleistergebruikster geen pleister gebruikt of tijdens de lagedosisweek van een verlengde cyclus pil. Deze verandering in dosering zorgt ervoor dat het baar-moederslijmvlies net genoeg verzwakt is om enig bloeden te veroorzaken. Het zijn meestal lichtere bloedingen dan een normale menstruatie.

Uterine lining

Medisch gezien zijn onttrekkingsbloedingen niet noodzakelijk wanneer je een gecombineerd hormonaal contraceptivum neemt, aangezien het baarmoederslijmvlies zich niet opbouwt zoals het normaal doet wanneer je geen hormonaal contraceptivum gebruikt.

pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google +