Heb je een vraag over contraceptie of menstruaties? Wil je een beetje meer geïnformeerd zijn bij het overwegen van je opties? Ben je bang om een domme vraag te stellen aan je dokter? We kunnen hopelijk alles hier beantwoorden.

Wat is de meest effectieve contraceptieve methode voor het voorkomen van zwangerschap?
Het gecombineerde orale contraceptivum, de minipil, de vaginale ring en de contraceptieve pleister zijn allemaal meer dan 99% effectief, indien zij op de juiste wijze worden gebruikt. De prikpil, het implantaat, en het spiraaltje  zijn eveneens meer dan 99% effectief.

Kunnen alle vrouwen gecombineerde contraceptieve methodes zoals de pil, de pleister of de vaginale ring gebruiken?
Gecombineerde contraceptiva zijn niet geschikt voor sommige vrouwen vanwege het oestrogeen dat zij bevatten. Hieronder vallen vrouwen ouder dan 35 en zij die roken, vrouwen met zwaar overgewicht, vrouwen met bepaalde klachten zoals migraine met aura, en vrouwen die bepaalde medicijnen gebruiken.

Zal minder vaak menstrueren door de pil, pleister of vaginale ring mijn toekomstige vruchtbaarheid uitstellen of beïnvloeden?
Nee, minder vaak menstrueren met behulp van deze contraceptiva zal je toekomstige vruchtbaarheid niet uitstellen of beïnvloeden.

Als ik minder vaak menstrueer, wordt het dan niet gewoon ‘opgehoopt’?
Nee, dit is een mythe. Medisch gesproken hoef je niet iedere maand te menstrueren als je hormonale contraceptie neemt. Klik hier voor meer informatie.

Waarom is de “onttrekkingsbloeding” even lang als een werkelijke menstruatie?
De maandelijkse pilmenstruatie is kunstmatig en niet biologisch en er is geen medische reden om die toe te passen. Ze werd ingevoerd onder culturele en sociale druk tijdens de jaren ’50 en ’60, toen de pil werd uitgevonden. Door het imiteren van de natuurlijke menstruatiecyclus werd de pil gemakkelijker aanvaard in de eerste jaren.

Is hormonale contraceptie wel veilig?
Jazeker, hormonale contraceptiva zijn er al meer dan 50 jaar en worden door miljoenen vrouwen gebruikt om vat te krijgen op hun vruchtbaarheid. Ieder lichaam is echter anders, dus sommigen onder ons reageren er anders op. Raadpleeg je arts over mogelijke bijwerkingen en risico’s voor jou.

Hoe kan ik hierover spreken met mijn arts?

Als je vragen hebt over contraceptie methodes  en hoe je je menstruaties kan spreiden, bespreek dan met je arts de beschikbare opties die voor jou geschikt zijn. Als je tips wilt voor het gesprek met je arts, kun je dit artikel lezen.


Wat betekent verminderen? Hoe vaak zal ik menstrueren?
Afhankelijk van het contraceptivum dat je gebruikt, kun je 0, 2+, 4 of 5-13 keer per jaar menstrueren. Je kan er hier meer over lezen.

pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google +